Ispiši ovu stranicu

Radionica sastavljanja i programiranja LEGO robota

17.11.2022.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  

Povodom obilježavanja Europskog tjedana programiranja i Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se tradicionalno obilježavaju tijekom mjeseca listopada, u utorak 15. studenog u učionici budućnosti Srednje škole Ivanec održana je radionica sastavljanja i programiranja LEGO robota. Zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta radionicu nismo bili u mogućnosti održati zadnje dvije godine, ali kako je situacija ove godine nešto bolja, ponovno smo pokrenuli inicijativu i nastavili našu odličnu suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računalstva koji je i omogućio održavanje ove radionice. Učenici prvih i drugih razreda gimnazije (1.G1, 1.G2, 2.G1 i 2.G2) su tako imali priliku „slagati“ LEGO kockice na jedan zabavan, ali i poučan način. Timskim radom su sastavili svoje robote koje su nakon toga poučili određenim pokretima i manevrima dajući im upute što i kako trebaju raditi. Nakon što su predavači pokazali osnove korištenja LEGO setova, robotske ruke su, nakon što su ih učenici uspješno sastavili i programirali za određene radnje, podizale i pomicale objekte, prenosile stvari s jednog mjesta na drugo, ali i rušile postojeće 'građevine'. Ubrzo nakon toga, učionica se pretvorila u poligon za vozila koja su jurila u svim smjerovima, izbjegavala ili se sudarala s preprekama, ovisno o tome koliko su ih učenici uspješno (ili neuspješno) programirali. 

Radionicu je održao profesor Tomislav Jagušt s Fakulteta elektrotehnike i računalstva, a u pomoć su priskočila i naša dva bivša učenika, Robert Čiček, koji je trenutno zaposlenik tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. te Mihael Rodek, student 5. godine FER-a.

Vjerujemo kako ćemo i u budućnosti nastaviti suradnju te ovu zanimljivu i interaktivnu radionicu predstaviti i ostalim učenicima te im pokazati kako programiranje može biti i zabavno te na taj način pridonijeti popularizaciji znanosti i potaknuti ih na logičko razmišljanje i razvijanje sposobnosti rješavanja problema.

Davor Fodrek, prof.

 

Pročitano 560 puta