Ispiši ovu stranicu

Projekt "Multikulturna integracija" i anketa za građane

30.11.2021.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  

„Multikulturna integracija“ naziv je projekta koji se u sklopu izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje Srednje škole Ivanec provodi u školskoj godini 2021./2022.

Potaknut trendom porasta broja stranih radnika u Ivancu i široj okolici, projekt ima namjeru skrenuti pažnju na potrebu uključivanja stranaca u svakodnevne aktivnosti lokalne zajednice i poticati interes za njihovu integraciju u zajednicu s ciljem izbjegavanja socijalne isključivosti i netolerancije prema različitom i drugačijem. Cilj projekta je poticati interes za upoznavanje drugačijih kultura i za međukulturnu suradnju prihvaćanjem stranih doseljenika i radnika kao punopravnih građana.

Temeljem prijave na natječaj Varaždinske županije, odobrena su financijska sredstva za provedbu školskog projekta u području građanskog odgoja u iznosu od 10.000,00 kuna, a partneri na projektu su Grad Ivanec i Klub mladih Ivanec. Provođenje projekta sastoji se od više različitih aktivnosti i etapa:

1) Istraživanje stavova lokalnog stanovništva o dolasku stranih radnika te spremnosti za prihvaćanje stranaca u svakodnevnim aktivnostima lokalne zajednice, te istraživanje stavova stranih radnika o radu i životu u Hrvatskoj, nakon čega će rezultati istraživanja biti predstavljeni u javnosti.

2) Organiziranje i provođenje radionica za strane radnike s ciljem upoznavanja hrvatske kulture, lokalnih običaja i učenja hrvatskog jezika te za predstavljanje običaja vlastite kulture.

3) Organizacija i provođenje javne manifestacije u gradskom parku s ciljem predstavljanja običaja domaće i strane kulture te pripremanja tradicionalnih recepata domaće i strane kuhinje. Namjera je angažirati strane doseljenike u predstavljanju običaja i tradicionalnih jela kulture iz koje dolaze.

U provođenje aktivnosti biti će uključeni učenici 3.G2 razreda Srednje škole Ivanec (Petra Fištrek, Emil Patrčević, Ana Jakopec, Valerija Četrtek i Daria Vusić), članice Kluba mladih Ivanec (Lucija Šambar mag. soc. ped., Ana Kolarić mag. psih., Paula Putar studentica psihologije i Antonija Peček studentica strojarstva), dok će u provedbu određenih aktivnosti biti uključeni voditelji i učenici drugih izvannastavnih aktivnosti unutar Škole (Učenička zadruga „Sonščica“ - Sanja Herceg, prof., Ekološka grupa - Marjana Šambar, prof., Literarna grupa - Maja Držaić, prof., Djevojački zbor - Martina Jakšić Rodiger, prof.).

Vezano uz prvu aktivnost, učenici su izradili anketu namijenjenu građanima s područja grada Ivanca kojoj možete pristupiti putem sljedeće poveznice: ANKETA ZA GRAĐANE IVANCA.  Molimo vas da izdvojite vrlo malo svojeg vremena te pomognete našim učenicima i time im omogućite relevantne rezultate važne za provedbu projekta.

Pročitano 877 puta