Ispiši ovu stranicu

Obilježili smo Europski dan jezika

27.09.2022.  -  Napisala  Iskra Petak
Tekst:   /  

U ponedjeljak 26.9. smo u školi obilježili Europski dan jezika, koji se tog datuma obilježava svake godine na inicijativu Vijeća Europe.

Program su otvorile učenice Bruna Žukina i Barbara Švec čitajući pjesmu Herbsttag (Jesenji dan) na njemačkom i hrvatskom jeziku.

Kasnije su učenici Tin Petrinjak na gitari, Robert Blum na klaviru i Ivana Kos, vokal, izveli pjesmu Layla (Eric Clapton) kako bi ukazali na važnost učenja jezika i kroz glazbu.

Osim toga, neki od naših učenika već su imali mogućnosti otputovati i provesti barem nekoliko dana u inozemstvu, te su se i tako mogli uvjeriti u važnost poznavanja stranih jezika. Svoja iskustva s puta u Dubai podijelila je učenica 3.G1 razreda, Tena Ćorko, koja je ispričala kako nam znanje jezika pomaže prilikom putovanja i snalaženja u nepoznatoj okolini.

Uz DSD nastavu koja se već dugi niz godina uspješno održava u našoj školi, učenici imaju mogućnost upisati i fakultativne predmete koji su razvijeni u sklopu projekta Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju. To su Engleski, Njemački i Talijanski jezik u digitalnom i multikulturalnom okruženju te Literarno-scenska grupa na njemačkom jeziku, a koja je vezana za manifestacije na njemačkom jeziku poput Max sucht den Superstar i Theaterspiele).

Svatko može izabrati nešto za sebe, jer jezici su budućnost! Stoga su nam učenice Una Habek i Karla Uršanić, koje su pohađale Talijanski jezik u sklopu navedenog projekta, prenijele svoje dojmove i dio znanja kako bi potaknule druge učenike da iskoristite i tu mogućnost tijekom svog školovanja.

Nakon toga su prikazana dva kratka filma koje su učenici prof. Balling snimili na DSD nastavi prošle školske godine u svrhu sudjelovanja na natječaju.

Profesorica Balling je polaznicima DSD nastave uručila i zaslužene DSD diplome.

Na kraju su učenici sudjelovali u rješavanju Kahoot kviza kojega su pripremile učenice 4.G1 razreda, Leonarda Barbir i Nika Herceg-Žutki, te su provjerili svoje znanje o jezicima.

Zahvaljujemo voditeljicama Emi Lonjak, Ivoni Zver i svima ostalima na trudu i sudjelovanju!

Aktiv nastavnika stranih jezika

 

Pročitano 581 puta