eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava te Noć knjige

23.04.2020.  -  Napisala  Iskra Petak

Danas će se održati deveta Noć knjige. Aktualna tema kojoj je trebala biti posvećena, promjena, zahvatila je i samu manifestaciju, koja će se prvi puta upriličiti u virtualnom svijetu.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se u posebnoj emisiji „Noć knjige na Trećem“ koja počinje u 19:20 sati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige.

Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda, podsjetnik na to zašto je upravo danas bitno čitati. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima moguće je pratiti na Facebook stranici Noći knjige. U vremenima socijalne distance i ostanka kod kuće, hrvatskoj javnosti upućuje važnu poruku: „S knjigom nisi izoliran!“

Prigodnim sadržajem u Noć knjige 2020. uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi.

Podsjetimo, Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) obilježava se u spomen na dan kada su 1616. godine preminuli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine. Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio svoj čuveni ep Judita. Ova dva istaknuta dana povod su organiziranju manifestacije Noć knjige.

(Preuzeto sa stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice https://www.nsk.hr/ususret-noci-knjige-2020/ )

Pročitano 1070 puta

Back to top