eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

EUROCLASSICA 2023.!

17.11.2023.  -  Napisala  Iskra Petak

Latinski jezik je jezik drevnih civilizacija koji leži u temeljima hrvatske, europske i svjetske kulture. Njegovo učenje uključuje i proučavanje povijesti, umjetnosti, filozofije, mitologije i književnosti drevnoga svijeta.

Srednja škola Ivanec uključila se u projekt European Common Framework for Classical Languages. Ove se godine projekt odvija u 33 europske zemlje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a u sklopu kojeg su u organizaciji Euroclassice i Hrvatskoga društva klasičnih filologa naši učenici drugih razreda gimnazije sudjelovali u međunarodnom testiranju za Europski certifikat za klasične jezike - ECCL (European Certificate for Classics) na razini Vestibulum.
Testiralo se poznavanje latinskog jezika i rimske kulture. Učenici su polagali ispit u vremenskom razdoblju od 40 minuta, dobili su tekst na latinskom jeziku, nakon čega su odgovarali na pitanja iz vokabulara, gramatike i razumijevanja.

Pod mentorstvom profesorice Ane Čelik sudjelovalo je 15 naših gimnazijalaca, među kojima je osvojeno 5 medalja:
- srebrnu medalju osvojile su Bruna Žukina i Ema Žulić,
- brončanu medalju osvojile su Lucija Friščić, Vida Mesec i Barabara Švec.

Učenice koje su osvojile medalje dobit će diplome koje su uvrštene u europski okvir poznavanja klasičnih jezika i one će im vrijediti ukoliko požele studirati na fakultetima koji traže poznavanje latinskog jezika u nekoj od zemalja članica Europske unije.

Čestitke svim sudionicima!

 

Ana Čelik, prof.

Pročitano 400 puta

Back to top