eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt „Kovčeg sjećanja“

28.01.2019.  -  Napisala  Iskra Petak

Učenici prvih razreda na nastavi Etike provodili su eTwinning-projekt „Kovčeg sjećanja“ u čiju se aktivnu provedbu uključilo još šest hrvatskih osnovnih i srednjih škola, a ujedno i dvije poljske škole: srednje škole u Zamośću i u Varšavi. Izvan eTwinning-mreže iste su se projektne aktivnosti provodile u Tehničkoj školi u Massachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnovni je cilj projekta bio razvijati samosvijest i samopouzdanje uz poštovanje drugih i drukčijih kao polazišta aktivnoga i odgovornoga građanstva te učiti o žrtvama holokausta s naglaskom na njihove osobne priče i identitet. Radom na projektu učenici su pobliže upoznali židovsku religiju i kulturu, čitali su knjige i gledali filmove te istraživali sadržaj „kovčega sjećanja“ na temelju čega su kreirali vlastite priče o sedam različitih sudbina koje su popratili likovnim radovima. „Kovčeg sjećanja“, koji je tijekom projekta putovao od škole do škole, kreiran je po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata.

Sâm projekt započeo je u listopadu 2018. godine, a završio je obilježavanjem Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta. Kako to izgleda, možete vidjeti na fotografijama ili razgledati u holu naše škole.

Također, projekt će kao primjer dobre prakse biti prezentiran na državnom skupu „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koji će se održati u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019.

                                                                                                                      Petra Svetec, prof.

 

Pročitano 248 puta

Back to top