eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Terenska nastava prvih razreda gimnazije i ekonomske škole

24.05.2019.  -  Napisala  Iskra Petak

U četvrtak 23. 5. učenici 1.G1, 1.G2 i 1.E razreda, koji su uključeni u eksperimentalni program „Škola za život“, posjetili su Geo park i park prirode Papuk. Nastavu su organizirale profesorice Geografije: Dubravka Kutnjak, Marjana Šambar, Janja Žnidarić i Doroteja Harjać te profesorica Biologije, Martina Tušek. Ova terenska nastava omogućila je učenicima najcjelovitiji način učenja kroz integraciju teorijske osnove stečene u učionici, fizički doživljenih primjera pojava i procesa u prostoru te konkretnih vještina rada na terenu.

Prvo su posjetili lokalitet Rupnicu, prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Uz specijalističko vođenje stručnog voditelja geologa po poučnoj stazi upoznali su se s pojmom stubastog lučenja vulkanskih stijena po čemu je Rupnica posebna, ali su čuli i zanimljivu priču o vulkanima svijeta.

Nakon toga krenuli su u Park šumu Jankovac. Tamo su, uz stručno vodstvo, obišli Jankovačka jezera, izvor potoka Jankovca, Maksimovu špilju i slap Skakavac te se upoznali s reljefom, hidrologijom, vegetacijom, florom i faunom, geologijom i poviješću ovog prostora.

Terenska nastava pokazala se kao zanimljiv način učenja. Prednost je takvog oblika učenja donošenje svježinu u način interpretacije nastavnih sadržaja, „opipljivost“ onoga o čemu se govori u učionici i mogućnost povezivanja teorijskog znanja s praktičnim primjerima iz života.

Doroteja Harjač

 

Pročitano 256 puta

Back to top