eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Besplatna putovanja vlakom za djecu i učenike

09.09.2022.  -  Napisala  Iskra Petak

Vlada RH donijela je Zaključak o uvođenju pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH. Pilot-projekt uvodi se sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. - 2024., a provodi se od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. godine.

Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja u 2. razredu redovnih vlakova, u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika.   

Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

 

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Izrada pametne kartice s profilima za besplatna putovanja naplaćuje se 20 kn (2,65 €). Profil na pametnoj kartici vrijedi do 31. prosinca 2022. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti sljedeće:

  • zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti  ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove). Potvrda obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti s https://potvrde.skole.hr putem sustava e-građani ili potvrda iz e-dnevnika koju možete preuzeti s https://ocjene.skole.hr - Osobni podaci (podaci o učeniku).    
  • fotografija u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Zahtjev i fotografiju možete poslati putem e-maila, pošte ili ga predati na blagajni. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Ako zahtjev predajete putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili šaljete poštom, iznos od 20 kn (2,65 €) potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920, pod svrhu uplate navesti izrada pametne kartice - djeca besplatno uz ime i prezime djeteta, priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Zahtjev za izradu se šalje na jednu od sljedećih adresa:

  • Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10 000 Zagreb,
  • Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32 100 Vinkovci,
  • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split,
  • Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51 000 Rijeka,
  • Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42 000 Varaždin.

Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 20 kn (2,65 EUR) potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice.

Prilikom ispunjavanja zahtjeva mogu se odabrati do dva profila. Učenici koji putuju svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja mogu odabrati profil Učenici OŠ/SŠ pretplatna karta i navesti željenu relaciju (ispuniti na poleđini zahtjeva) i profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje. Učenici koji vlakom putuju povremeno (izleti, odlasci liječniku i sl.) odabiru samo jedan profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje ili Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu.

Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku.

Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu ostvaruju pravo na besplatna putovanja na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Prilikom predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja.

Pročitano 680 puta

Back to top