eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

U školskoj godini 2024./2025. planiran je upis 10 učenika u zanimanje prodavač. Tijekom trogodišnjeg obrazovanja u okviru zanimanja prodavač učenici stječu i usvajaju znanja i praktične vještine koje im nakon završenog školovanja nude raznolike mogućnosti zapošljavanja: kao prodavač u raznim tipovima prodavaonica (samoposluživanja, specijalizirane prodavaonice, trgovački centri i sl.) ili kao voditelj vlastite trgovine. Moguć je i nastavak školovanja s ciljem prekvalifikacije u srodno četverogodišnje zanimanje.

Zanimanje prodavač vezano je uz direktni kontakt s kupcima u rješavanju njihovih problema i stalnu spremnost na uslugu. Prodavači svojim profesionalnim radom u raznim tipovima prodavaonica izravno utječu na zadovoljstvo kupaca. Tijekom školovanja prodavači stječu opća i stručna znanja iz područja trgovine. Pojavom velikih trgovačkih lanaca, raznih suvremenih prodavaonica, uvođenjem elektroničke trgovine i sve veće konkurencije među trgovcima, školovan i obrazovan prodavač postaje zahtjev vremena.

Praktična nastava se izvodi u opremljenom školskom praktikumu uz vodstvo nastavnika te kod licenciranih obrtnika i poduzećima vezanim uz struku.

 

Što se tiče kriterija upisa, kod smjera prodavač boduju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta:

  1. Hrvatski jezik
  2. Matematika
  3. prvi strani jezik

Uz navedene predmetne ocjene, boduje se i opći uspjeh 5., 6., 7. i 8. razreda (prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale).

Na taj način moguće je ostvariti maksimalno 50 bodova. Za stjecanje dodatnih bodova (športska i druga natjecanja, itd.) pogledajte u Pravilnik o elementima i kriterijima (Upisi - Dokumenti). Za upis u smjer prodavač neće se određivati bodovni prag.

 

Nakon utvrđene ljestvice poretka kandidata za upis, kandidati su dužni prilikom upisa dostaviti školi :

  • Upisnicu- ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati upisnicu kod kuće, dobit će upisnicu u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja iste
  • Ugovor o provedbi praktične nastave i vježbi u 3 primjerka (Obrazac UT-XI-4-142p)
  • potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti (učenici s područja Doma zdravlja Ivanec ne trebaju donositi ovu potvrdu, njihove potvrde Školi šalje školska liječnica)
  • Obrazac za odabir izbornih predmeta, stranih jezika i dodatnih aktivnosti (u privitku na dnu stranice) - ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati obrazac kod kuće, dobit će ga u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja istog
  • Ako učenik želi mijenjati prvi strani jezik koji je odabran u sustavu, mora svjedodžbama dokazati da je učio taj jezik barem 4 godine

 

Nakon što kandidat potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika, upisnicu može dostaviti osobno ili elektroničkim putem na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  (u prijavnom mailu je obavezno navesti kontakt broj mobitela roditelja i učenika).

Datumi zaprimanja upisnica i dokumenata koji su uvjet za upis u ljetnom upisnom roku ako se upisnica i ostali dokumenti dostavljaju osobno ili elektroničkim putem:

11.7.2024. (četvrtak) - od 08:00 do 14:00 sati

12.7.2024. (petak) - od 08:00 do 14:00 sati

U slučaju dostave dokumentacije elektroničkim putem, u privitku se nalazi i obrazac za odabir izbornih predmeta, stranih jezika i dodatnih aktivnosti kojega je također potrebno popuniti i dostaviti elektroničkim putem. 

Ukoliko neki kandidat nije u mogućnosti ispisati upisnicu kod kuće, dobit će upisnicu u školi, međutim, tada kandidat mora doći s roditeljem/starateljem zbog potpisivanja iste.

 

Detalje oko izračuna bodova i sve ostale informacije o upisima možete vidjeti i na stranici Upisi u srednju.

 

 Kalkulatoru bodova za upis učenika u srednju školu možete pristupiti ovdje.

 

U nastavku donosimo nastavni plan i program za sva četiri razreda smjera prodavač:

prodavač

Back to top