eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Istraživački rad naših bivših učenika - plasman na državno natjecanje

01.10.2020.  -  Napisala  Iskra Petak

Naši bivši učenici, Antonio Eršegović i Filip Strmečki prošle su školske godine sudjelovali u izradi istraživačkog rada iz Biologije kojim su postigli plasman na državno natjecanje. Budući da zbog obaveza na fakultetima nisu u mogućnosti braniti rad, isti smo, zajedno s popratnim pismom Antonija i Filipa, odlučili objaviti.

Čestitke učenicima i mentorici!

 

Poštovani,

kao sad već bivši učenici Srednje škole Ivanec željeli bismo vam ukratko predstaviti i ostaviti u nasljeđe naš istraživački projekt pod nazivom „Utjecaj različitih vrsta hrane na rast vijetnamskog paličnjaka (Medauroidea extradentata)“. Projekt je u potpunosti izrađen u našoj školi pod mentorstvom profesorice biologije Martine Tušek, a kao modelni organizmi u istraživanju našli su se paličnjaci koji još danas sretno žive u Srednjoj školi Ivanec (naravno u terarijima). Istraživanje je provedeno u školskoj godini 2019./2020. u svrhu sudjelovanja na Natjecanju iz biologije u kategoriji učeničkih istraživačkih projekata. Tema istraživačkog projekta prihvaćena je za državno Natjecanje iz biologije 2020., no zbog već svima dobro poznate situacije županijska i državna razina Natjecanja nisu održane pa projekt nije predstavljen široj javnosti, a zbog toga što mi uskoro krećemo s fakultetima neće biti predstavljen od nas. (Istraživački projekt bi trebao biti objavljen u časopisu Bioznalac o čemu ćemo vas još obavijestiti.) Nadamo se da će projekt nekome u budućnosti možda zatrebati.

Posebno bismo se htjeli zahvaliti našoj mentorici Martini Tušek koja je pokazala puno truda i iskoristila podosta svog vremena da bi projekt bio na kvalitetnoj razini, a isto tako bila je spremna poslušati naše ideje i dati nam savjete za dobru izvedbu istraživanja. Zahvaljujemo i profesorici Marici Dolenec-Jurinić na savjetima oko statističke obrade podataka i profesorici Neali Čuljat Tomašić iz Srednje škole Pregrada na savjetima vezanim uz cjelokupan istraživački projekt.

Ovim putem bismo pozvali sve sadašnje i buduće učenike da se odvaže na istraživanje u bilo kojem obliku, također preporučili bismo im da se uključe u natjecanja iz biologije jer će kroz same pripreme, ali i kroz natjecanje naučiti mnoge stvari koje će im dobro doći u budućnosti i otvoriti pogled u svijet. Uz sve navedeno preporučili bismo im uključivanje i polaženje Centra izvrsnosti iz biologije, koji smo i sami polazili, u našoj Varaždinskoj županiji kroz koji će ih voditi izvrsni mentori s kojima će raditi na mnogim projektima i sadržajima koji na jednoj visokoj razini odskaču od klasičnih školskih sadržaja i problema te će zasigurno probuditi interes za neko područje iz biologije kod svakog polaznika. Također, kao učenici koji smo stekli dosta iskustva iz biologije kroz svoje školovanje, željeli bismo potaknuti sve na bavljenje biologijom i ostalim prirodnim znanostima jer je to područje u kojem pojedinac kroz odrastanje može steći veliko iskustvo i osjetiti napredak.

Želimo vam puno uspjeha u radu i nadamo se budućim suradnjama.

Lijep pozdrav, 

Antonio Eršegović (student prve godine Biologije i kemije; smjer: nastavnički na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu) i

Filip Strmečki (student prve godine Primijenjene kemije na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu) 

Pročitano 3737 puta

Back to top