eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Umrežavanje na 1. konferenciji o međunarodnoj mobilnosti za buduće Erasmus+ projekte

12.12.2022.  -  Napisala  Iskra Petak

Na 1. međunarodnom seminaru o projektima međunarodne mobilnosti u Barceloni https://sites.google.com/view/jornada-mobilitat/home, organiziranom od strane Odjela za obrazovanje Vlade Katalonije (Španjolska) od 30. studenog do 1. prosinca 2022. godine, među tristotinjak sudionika iz šesnaest europskih država, svoje je predstavnike imala i Varaždinska županija. Seminar je održan samo tjedan dana nakon što je objavljen Erasmus+ poziv za dostavu prijedloga projekata 2023., stoga je događaj bio savršena prilika za raspravu o mogućnostima koje program Erasmus+ nudi iz perspektive politike, ali je također djelovao i kao polazište za izgradnju budućih partnerstava među sudionicima. Uz to je imao za cilj promicanje međunarodne suradnje i mobilnosti učenja u inozemstvu u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (EQF 3 i 4) te visokog obrazovanja (EQF 5). U radu je sudjelovala ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos te školski psiholog Ratko Kovačić, a ispred Upravnog odjela za obrazovanje Iva Janežić.

Nakon institucionalne dobrodošlice, održana su predavanja o politikama strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te internacionalizaciji kroz Erasmus+ program i mogućnostima uključivanja u „Pakt za vještine“ kroz razvoj alata, znanja i suradnje za podršku usavršavanju i prekvalificiranju diljem EU-a pri čemu je istaknuta važnost 2023. kao Europske godine vještina, a preporuke su išle u smjeru da cijela organizacija bude uključena u projektni prijedlog Erasmus+ te da udruže snage kako bi izgradili partnerstva s javnim tijelima i akterima na tržištu rada.

Nakon toga, uslijedio je informativni dio na kojoj su sudionici naučili više o različitim mrežama strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u inozemstvu, platformi EPALE i mogućnostima učenja temeljenog na radu.

U poslijepodnevnim satima 30. studenog, organiziran je i „Project Matchmaking“ radionica gdje je Varaždinska županija predstavila svoje Strukovne centre izvrsnosti (CoVE) te iskazala interes za partnerstvom u smislu postupne uspostave i razvoja suradničkih mreža centara strukovne izvrsnosti na međunarodnoj razini, razmjene know-howa te umrežavanja za buduće Erasmus+ i druge projekte, upoznavanjem s drugim iskustvima Centara strukovne izvrsnosti (CoVE) i njihovim znanjem i iskustvom s donošenjem politika, kao i s lokalnim kontekstom, lokalnim ekosustavima inovacija i vještinama suradnje s poduzećima, komorama, tercijarnim obrazovanjem, istraživačkim institucijama i javnim tijelima. Ovaj je dio ponudio sudionicima priliku za umrežavanje i upoznavanje novih inovativnih projektnih ideja za partnerstvo.

Međunarodni seminar zatvoren je 'svečanošću dodjele nagrada za video natjecanje' kojom je prepoznata izvrsnost međunarodnih mobilnosti koje su tijekom prošle godine proveli lokalni učenici i nastavnici.

  1. prosinca organiziran je posjet Institutu Tecnològic de Barcelona (ITB), integriranoj školi za strukovno obrazovanje i osposobljavanje te napredne cikluse osposobljavanja, kao i specijalistički studij kibernetičke sigurnosti. Obzirom da internacionalizacija predstavlja vitalan dio škola, predstavljeni su aktualni projekti te je uspostavljena suradnja s administracijom tj. školskim timom za mobilnost i nastavnicima koji provode projekte u okviru Erasmus+ natječaja.

 

Pročitano 555 puta

Back to top