eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

"Mirno more" Ive i Natana

26.09.2024.  -  Napisala  Iskra Petak

Prošlog su tjedna naši učenici Iva Ribić i Natan Grabar imali priliku biti dijelom najvećeg svjetskog dječjeg jedriličarskog i mirovnog projekta. Djeca i mladi iz 20 različitih zemalja okupljaju se jednom godišnje u  rujnu na velikom krstarenju hrvatskom obalom te uz druženje i igru uče kako odbaciti predrasude i vježbaju toleranciju.

S Flote svi učenici nose nezaboravna sjećanja, koja nam je u svojem osvrtu pokušala dočarati Iva:

U periodu od 14. do 21.9.2024. sudjelovala sam u projektnom tjednu Flota mira Mirno more, najvećem svjetskom jedriličarskom socijalno-pedagoškom projektu za djecu i mlade koji svake godine organizira jedrenje dalmatinskom obalom. Cilj ovog projekta je, osim mira, promicanje tolerancije, poštovanja, bolje inkluzije svih grupa u društvu, posebice djece, odbacivanje svih predrasuda i mirni suživot svih generacija. Ono što je prije 30 godina počelo kao svojevrsna vizija mira i kohezije, razvilo se u simbol nade i tolerancije.

Tijekom plovidbe naučili smo dizati jedra, snalaziti se u nautičkim miljama i kartama, mjeriti jačinu vjetra, vezati čvorove te upravljati katamaranom kako bismo na kraju dobili iskaznicu juniorskog skipera. Vrijeme smo provodili usidreni u uvalama, na palubi ili u moru, sudjelovajući u radionicama i konferencijama (tzv. Peace talk) zajedno sa sudionicima iz drugih europskih zemalja.

Uz prirodne ljepote Jadrana, posjetili smo i Split, Klesarsku školu Pučišća na Braču i Tvrdalj Petra Hektorovića u Starome Gradu na Hvaru.

Ovaj projekt potaknuo nas je da češće podignemo poglede s malih ekrana i okrenemo ih prema nečemu većemu. Osim glazbe, zabave i stečenih prijateljstava za cijeli život, veseli me što upravo ovaj projekt dobiva toliku podršku, a istovremeno je sam i pruža. Pod time mislim na naše skipere, sponzore, volontere, voditelje, ali i na svakog pojedinca koji čine organizacijski tim i jedriličarsku flotu mogućom. Svima njima želim “Mirno more!”.

Iva Ribić 4.G1

 

Pročitano 37 puta

Back to top