eu fondovi
opkk
eu-flag
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Obilježavanje 400-te obljetnice Shakespeareove smrti

19.04.2016.  -  Napisala  Iskra Petak

Drage učenice i učenici, poštovani profesori!

Kao što možda i znate ove se godina obilježava 400-ta obljetnica smrti Williama Shakespearea (1564. - 1616.), najvećeg pisca engleskog jezika i najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara čija su djela prevedena na preko stotinu jezika.

Obljetnica Shakespeareove smrti obilježava se tijekom cijele godine, a kulminirat će 23. travnja 2016., na dan njegove smrti. Program aktivnosti odvijat će se u više od sedamdeset zemalja svijeta. U tu je svrhu pokrenuta jednogodišnja kampanja naziva "Shakespeare Lives" (Shakespeare živi), globalni program događanja i aktivnosti kojima se slavi Shakespearov život i djelo u kojem će moći sudjelovati ljudi iz cijeloga svijeta, koji će pokušati dati svoj kreativni odgovor na scene iz Shakespearovih djela.   

Naravno,  ovaj dan, koji se ujedno obilježava i kao Dan engleskog jezika, proslavit ćemo i u našoj školi prigodnim programom u petak, 22.4.2016.  Pozivamo sve učenike koji 3. sat imaju nastavu engleskog, ali i hrvatskog jezika da dođu u amfiteatar i uključe se u ovu globalnu akciju.  Naravno, dobrodošli su i svi ostali učenici i profesori ukoliko budu u mogućnosti.
 

Ukoliko vam mogućnosti ipak neće dopustiti prisustvovanje programu kojeg smo pripremili, možete se uključiti u kampanju pokrenutu na društvenim mrežama pod nazivom "Play Your Part" (Odigraj svoju ulogu) u kojoj ste pozvani podijeliti svoj najdraži trenutak ili citat iz Shakespearovih djela, uz hashtag #‎PlayYourPart. Na službenoj internetskoj stranici Shakespeare Lives možete naći i mnoštvo drugih mogućnosti da se uključite.

Stoga vas pozivamo da otključate vrata mašte i date svoj doprinost obilježavanju ove značajne obljetnice i tako pokažete kako Shakespeare, zaista, uvijek živi. Ili riječima britanskog premijera Davida Camerona:

Ovogodišnja 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea nije samo prigoda da se prisjetimo jednoga od najvećih dramatičara svih vremena nego i trenutak u kojem slavimo izvanredan i trajni utjecaj čovjeka koji, poslužit ćemo se njegovim opisom Julija Cezara, "opkoračuje taj uskogrudni svijet kao Kolos" (prijevod: Mate Maras)... Stoga, kako god odlučite odigrati svoju ulogu, pozivamo vas da nam se u 2016. pridružite u ovoj jedinstvenoj prigodi u kojoj obilježavamo život i trajno nasljeđe ovoga čovjeka. Vodeći se njegovim stihom "cijeli svijet je pozornica", doprinesimo zajedno da kroz njegovo nasljeđe Shakespeare uistinu i dalje živi.

Aktiv profesora engleskog jezika

Pročitano 886 puta

Back to top